بازاریابی شبکه های اجتماعی (Social Media Marketing)به مجموعه روش ها، ابزارها و خدماتی گفته می شود که از طریق آن می توان کالا، خدمات، ایده ها ، عقاید، مکانها و افراد را به مردم معرفی کرد.
با گسترش اینترنت و گوشی های هوشمند شاهد استفاده روبه گسترش شبکه های اجتماعی و پیامرسان های مختلف بین مردم هستیم. این ابزارها با توجه به اینکه اکثر مردم دنیا از آنها استفاده می کنند، منطقی است که فضایی برای تبلیغات و تاثیرگذاری اجتماعی را برای سازمانها، دولتها و برندها فراهم می کند.
مفهوم و تاریخچه بازاریابی شبکه های اجتماعی
بازاریابی شبکه های اجتماعی یا SMM فرمی موثر از بازاریابی و به صورت مشخص دیجیتال مارکتینگ است که با یکی از محبوب ترین ابزاری های اجتماعی یعنی شبکه های اجتماعی تلفیق شده است. امکاناتی نظیر به اشتراک گذاری مستقیم ویدیو ها، تعامل مستقیم با کاربران و قابلیت درج محتوای چندرسانه ای مختلف که در شبکه های اجتماعی وجود دارد این سرویس ها را به ابزاری فراتر از امکانات پیش فرض خود مبدل کرده است.
در سال های ۱۹۷۰ تا ۱۹۸۰ اولین بار سایت های اجتماعی روی کار آمدند. بعد از این که فضا های اجتماعی در این این دو دهه طرفداران خود را پیدا کردند در سال ۲۰۰۲ اولین شبکه های اجتماعی معروف نظیر فیس بوک پا به عرصه ی رقابت نهادند. با گسترش استفاده از این شبکه و افزایش کاربران درآمدزایی از طریق شبکه های اجتماعی مطرح شد و کسب وکار های بزرگ و کوچک رقابت بزرگی را به عنوان بازاریابی شبکه های اجتماعی برای داشتن رسانه های اجتماعی موفق آغاز کردند.
بیش از ۸۹ درصد از جست وجوی روزانه ی گوگل را کاربران موبایل به خود اختصاص داده اند که به صورت میانگین بین ۳۰ تا ۴۵ دقیقه از ۲۴ ساعت را صرف گشت و گذار در شبکه های اجتماعی می کنند. اگر از کاربران دائمی شبکه های اجتماعی باشید مطمئنا با تبلیغات زیادی که برای کسب و کار های مختلف در پیج های پرطرفدار انجام می شود رو به رو شده اید.
با توجه به رشد روز افزون کاربران شبکه های اجتماعی مختلف بحث کسب وکار مجازی و ترویج مطالب با استفاده از شبکه های اجتماعی مطرح شده است. مبحثی گسترده تحت عنوان بازاریابی شبکه های اجتماعی یا SSM که ۸۴ درصد از بازار جهانی را با شیوه های موثر تبلیغات و بازاریابی تحت تاثیر خود قرار داده است.
نقش شبکه های اجتماعی در بازاریابی دیجیتال
امروزه با گسترش دیجیتال و اینترنت، توجه اکثر کمپانی های بزرگ کامپیوتری و اینترنتی به ارائه خدمات شبکه های اجتماعی، رسانه های گروهی، پورتال های وب و… جلب شده است. برنامه نویسان وب و اپلیکیشن، این روزها بسیاری از هزینه و انرژی خود را صرف تاسیس و راه اندازی شبکه های اجتماعی کرده اند.
تعدد و ویژگی های مختلف شبکه های اجتماعی باعث شده که هر کسی با توجه به علایق، نیازها، سلایق و… به یک یا چند شبکه اجتماعی علاقه مند باشد و در این شبکه های اجتماعی فعالیت کنند. گستره و جذابیت های هر یک از این شبکه های اجتماعی باعث شده که مردم با هر سن و سال، جنسیت، نژاد، عقاید و… حتی برای پر کردن اوقات فراغت دست به دامان این شبکه های اجتماعی شوند.
محبوبیت و مقبولیت هر یک از این شبکه های اجتماعی به نوبه خود سبب شده است که کسب و کارها و برندهای مختلف در هر زمینه ای برای بازاریابی، تبلیغات، شناختن خود به مخاطبان، عرصه محصولات و خدمات و… فعالیت های عظیمی را در این شبکه های اجتماعی متمرکز کنند.
لزوم فعالیت بازاریابی در شبکه های اجتماعی
امروزه دسترسی به فضای اینترنت و برنامه های اینترنتی، برای همه فراهم شده است. اگر تا بیست سال پیش، تنها عده کمی اینترنت را می شناختند و از آن استفاده می کردند، این روزها حتی بچه های خردسال نقاط دور افتاده کره زمین نیز برای سرگرمی و آموزش از اینترنت استفاده می کنند.
اگر تا بیست سال پیش، استفاده از اینترنت تنها محدود به کارهای ابتدایی می شد، امروزه مردم برای خرید وعده غذایی خود از اینترنت استفاده می کنند، برای پیدا کردن کوتاه ترین مسیر به خانه جدید دوستشان از اینترنت بهره می برند و حتی در اوقات بیکاری نیز در اینترنت می چرخند.
از این رو برای همه برندها و کسب و کارها واضح است که برای شروع یا ادامه کسب و کار دیجیتال خود باید فعالیت گسترده و مفیدی در فضای اینترنت و شبکه های اجتماعی و رسانه های گروهی داشته باشند و اگر به این موضوع بی تفاوت باشند یا فعالیت حساب شده و با برنامه ای نداشته باشند، نه تنها در ایجاد رغبت میان مخاطبان جدید عاجز می مانند، بلکه مشتریان قدیمی خود را نیز از دست می دهند.
یکی از گامهای مهم در زمینه بازاریابی دیجیتال، ایجاد یک وب سایت برای معرفی بهتر و بیشتر برند و تولید محتوای بازاریابی در این بستر است. البته این اقدام به تنهایی کافی نیست و باید اقدامات دیگری هم صورت گیرد تا بازاریابی دیجیتال کسب و کار شما مفید و سودآور باشد. یکی از این اقدامات، فعالیت با برنامه و مستمر در شبکه های اجتماعی است.
نتایج فعالیت
داشتن یک حساب کاربری فعال در هر یک از شبکه های اجتماعی، مخاطبان را بیشتر و بهتر با برند و کسب و کار شما آشنا می سازد. اگر تا سی سال پیش، تبلیغات رادیویی و تلویزیونی، نام برند شما را سر زبان ها می انداخت، امروزه فعالیت خلاق و دائمی شما در شبکه های اجتماعی باعث معرفی کسب و کارتان می شود. برعکس، اگر شما در هیچ یک از این شبکه های اجتماعی فعالیت نداشته باشد یا فعالیت شما کم باشد، مطمئن باشد که مردم از شما دست خواهند کشید و به برندهای رقیب روی خواهند آورد.
فعالیت مستمر و گذاشتن پست های خوب و جذاب به گونه ای که مشتریان و مخاطبان شما را جذب کند، باعث افزایش فالوئر و مخاطبان شما می شود. زیرا در شبکه های اجتماعی امروز، خلاقیت و جذابیت به سرعت فراگیر می شود. اما رسیدن به همچین نتیجه ای جز با داشتن تیمی مجرب و خلاق در حوزه بازاریابی دیجیتال ممکن نیست.
امروزه فعالیت برندها و کسب و کارها در شبکه های اجتماعی، باعث ایجاد نوعی وفاداری و حس اعتماد از طرف مخاطبان به برند مربوطه نیز می شود. دنبال کردن فعالیت های برند شما توسط عده زیادی از مردم، به طور ناخودآگاه باعث ایجاد وفاداری مشتریان قدیمی و حس اطمینان برای مشتریان جدید کسب و کار شما می شود.
فعالیت شما در هر یک از شبکه های اجتماعی باعث می شود که خیل عظیمی از این دنبال کنندگان (فالوئرها)، وب سایت شما را هم بازدید کنند. این موضوع نه نتها آنها را با برند و حوزه فعالیت کسب و کار شما آشنا می سازد بلکه ترافیک سایت شما را هم بالا می برد که این مسئله باعث بهبود سئوی سایت و رتبه بندی آن در موتورهای جستجو نیز می شود.
میزان بودجه موردنیاز برای این مهم
پیش از اجرای SMM یا بازاریابی در شبکه های اجتماعی، باید میزان بودجهای که برای این کار در نظر گرفتهاید را مشخص کنید. به خاطر داشته باشید که حضور و فعالیت در شبکههای اجتماعی و ترک ناگهانی آنها کاری غیرحرفهای است و باعث خراب شدن اعتبار شما خواهد شد. مخاطبان در چند ماه نخست، تنها با شبکههای شما درگیر میشوند و نمیتوان از همان ابتدا انتظار سود زیاد داشت. سؤالی که پیش میآید این است که چقدر هزینه کنید تا SMM بازدهی خوبی برای شما داشته باشد؟ پاسخ به این سؤال برای هر کسبوکاری متفاوت است.
برای بودجه بندی مناسب لازم است تا براساس اهداف کمپین تبلیغاتی، توان مالی و اهداف مورد نظر خود در استفاده از شبکه های اجتماعی نسبت به هزینه در این مورد اقدام کنید.
همچنین لازم است برای سنجش اثربخشی هر ابزار تبلیغاتی در فضای دیجیتال از روش چرخه PDCA بهره گرفته و ابتدا با یک بودجه محدود، به ارزیابی ابزار مورد نظر پرداخته و پس از بررسی اثربخشی آن و اصلاح روش ها، به سرمایه گذاری بیشتر در آنها اقدام کنید.