CRM مخفف مدیریت ارتباط با مشتری است و هدف این است که ارتباط با مشتریان و نحوه پاسخ به نیازها و در خواستهای آنها را به بهترین شکل مدیریت کنیم.
امروزه یکی از مواردی که باعث موفقیت روز افزون کسب و کارمان خواهد شد، مدیریت ارتباط با مشتریان است.
عبارت مدیریت ارتباط با مشتری یا CRM از اوایل دهه نود میلادی وارد حوزه مدیریت و بازاریابی شده است.
تعریف CRM
CRM به همه فرایندها و فناوریهایی گفته میشود که در شرکتها و سازمانها برای شناسایی، ترغیب، گسترش، حفظ و ارائه خدمات بهتر به مشتریان به کار میرود و شامل مدیریت انواع شیوههایی است که مشتری جهت ارتباط با سازمان استفاده میکند.
اصول مدیریت ارتباطات مشتری، چگونگی ایجاد موفق یک سیستم و اجرای آن را برای مدیریت ارتباطات مشتریان از شروع و اجرای اولیه یک چنین سیستمی تا نگهداری آن در زمانهای مختلف را بیان میکند.
مدیریت ارتباط با مشتری یا “سی آر ام” برای افراد مختلف، معانی متفاوتی دارد. حتی معنی خلاصه 3 حرفی سی و آر و ام نیز زیر سؤال است.
بیشتر افراد از CRM برای اشاره به مدیریت ارتباط با مشتری و عدهای هم از آن برای اشاره به بازاریابی ارتباط با مشتری استفاده میکنند.
گروه دیگری با این عقیده و باور که تمام مشتریان، ارتباط با یک تأمینکننده را نمیخواهند، کلمه ارتباط را حذف کرده و ترجیح میدهند تا اصطلاح مدیریت مشتری را بهکار گیرند.
بنابراین این مفهوم میتواند برای اشاره به:
- مجموعه کاملی از فرایندها و تکنولوژیها برای مدیریت ارتباط با مشتریان فعلی و بالقوه و دستاندرکاران کسب و کار در بازاریابی، فروش و خدمات، صرف نظر از نوع مسیرهای ارتباطی با مشتریان،
- راهبردی یا استراتژی تجاری برای انتخاب و مدیریت مشتریان برای بهینه کردن و بالا بردن ارزش شرکت و همچنین فروش در دراز مدت است. مدیریت ارتباط با مشتری، استراتژی جامع کسب و کار و بازاریابی است که فناوری، فرایندها و تمامی فعالیتهای کسب و کار را حول مشتری یکپارچه میسازد.
- نظام اطلاعاتی یکپارچه که برای برنامهریزی، زمانبندی و کنترل فعالیتهای قبل و بعد از فروش سازمان و با هدف توانمندسازی مشتریان جهت تعامل با سازمان از طریق ابزارهای متعددی چون وب سایت، تلفن و غیره به کار میرود.
اما در مجموع دو رویکرد نسبت به این موضوع وجود دارد:
CRMیک سیستم است
وقتی از سیستم حرف میزنیم، منظورمان مجموعهی گستردهای از فعالیتها، فرایندها و زیرساختها است که باید در یک سازمان مستقر شود.
CRM یک نرم افزار است
اما وقتی از یک نرم افزار حرف میزنیم، ذهنمان به سمت یک یا چند برنامه میرود که باید روی تعدادی از کامپیوترهای یک سازمان نصب شود.
مزایای مدیریت ارتباط با مشتریان CRM
یک سیستم CRM برای همه از جمله فروش، خدمات به مشتری، توسعه تجارت، جذب نیرو، بازاریابی یا هر شغل دیگر، راهی بهتر برای مدیریت تعاملات و روابط خارجی است، که باعث موفقیت می شود.
یک ابزار CRM به شما امکان می دهد اطلاعات تماس مشتری را ذخیره، فرصت های فروش را شناسایی، موارد مربوط به خدمات را ضبط و کمپین های بازاریابی را در یک مکان مرکزی مدیریت کنید و اطلاعات مربوط به هر تعامل مشتری را در دسترس هر کسی در شرکت خود قرار دهید که ممکن است به آن احتیاج داشته باشد.
این منافع عبارتند از:
صرفه جویی در زمان
یکی از واقعیتهای ناخوشایند بخش فروش این است که حجم کاری بسیار زیاد است.
بخش فروش شما و نیروی آنها زمان زیادی را صرف کاغذ بازی میکنند به جای اینکه مشغول به انجام فعالیتهای مربوط به فروش باشند. CRM نمیتواند شلوغی کار را از بین ببرد ولی میتواند قسمتی از آن را به حالت خودکار درآورده و سرعت انجام کارها را بیشتر کند.
این به معنای صرفه جویی بیشتر در کار و همچنین سود و کمیسیون بیشتر است.
سازماندهی
استفاده از سیستم CRM باعث میشود که بتوانید با سهولت بیشتری کار خود را سازماندهی کنید. همچنین این سیستم باعث میشود که بتوانید چیزهای مختلف را به راحتی دستهبندی کنید تا پیدا کردن آنها آسانتر شود و همچنین چیزی از قلم نیفتد.
اگر شما به یک مشتری بگویید که پنجشنبه با او تماس میگیرید. اگر در سیستم CRM چنین چیزی ثبت شود، احتمال فراموشی آن کمتر وجود دارد.
سیستم نه تنها میتواند تماس را به شما یادآوری کند، بلکه اطلاعاتی هم که به مشتری قول دادهاید در اختیار شما قرار دهد.
ارتباط برقرار کردن
فروش یک بازی تعاملی بهشمار میرود و حتی اگر عضو تیم فروش نیستید باید با سایر اعضای تیم فروش در تماس باشید و اطلاعات مختلف را با هم به اشتراک بگذارید از جمله روند پیشرفت سرنخ فروش در قیف فروش.
CRM میتواند اکثر این ارتباطات را به صورت خودکار انجام دهد و اطلاعات مختلف را در اختیار کاربران قرار دهد و همچنین میتواند به اعضای تیم فروش کمک کند برای ایمیلهای عمومی و تماسهای تلفن کلی قالب (Template) مختلف داشته باشند.
ایجاد سریعتر سرنخ فروش
زمانی که در رابطه با محصول خود اطلاعات دارید، میتوانید با سرعت بیشتری سرنخهای فروش ایجاد کنید. سیستم مدیریت ارتباط با مشتری پیدا کردن اطلاعات مورد نیاز را برای شما آسانتر میکند و شما بهتر میتوانید سؤالات مشتریان بالقوه را پاسخ دهید و در وقت برای پیدا کردن اطلاعات صرفهجویی کنید.
برقراری نظم
سیستم CRM به شما کمک میکند در طبقهبندی کردن اطلاعات مشتری و تماسها و تمامی موارد مشابه نظم داشته باشید. با آنکه حافظه بعضی از افراد بسیار قوی است ولی باز هم کسی نمیتواند همه اطلاعات را به یاد داشته باشد.
مدیریت تلاشهایی که در بخش فروش صورت میگیرد
تنها این امر برای مدیران فروش نیست بلکه تمامی اعضای تیم فروش باید در رابطه با عملکردشان رکوردی در اختیار داشته باشند و عملکرد خود را در ماههای بعدی پیشبینی کنند.
CRM میتواند اطلاعات لازم برای پیگیری عملکرد شما را در اختیارتان قرار دهد و با گزارشهای دقیق در رابطه با عملکردهای روزانه و ماهانه شما اطلاعات خوبی فراهم کند.
مدیریت خدمات
با استفاده از سیستم CRM میتوان تمامی موارد مربوط به سفارش خدمات را در سازمان پشتیبانی کرد. و از مواردی نظیر قیمتدهی به مشتری و پردازش آن گرفته تا گرفتن سفارش و مشخصسازی بهترین فرد برای برخورد با مشتری را رصد نمود.
برنامهریزی امور فروش
تیم فروش میتوانند با آنالیز دادههای CRM امکان پیشبینی میزان فروش و درآمد تخمینی کلی را در اختیار داشته باشند.
شناسایی نیازهای مشتریان
استفاده از CRM باعث میشود نیازهای مشتریان شناسایی شده و پاسخ مناسب برای نیازهای فعلی و آینده مشتریان در نظر گرفته شود.
افزایش بهره وری
نرم افزار CRM فرآیند های کاری شما را بهینه میکند و با اتوماسیون کارها موجب افزایش راندمان تیم در سازمان میشود.
سوالاتی برای یادگیری بیشتر
به سوالات زیر در بخش دیدگاه پاسخ دهید:
نرم افزارهای CRMچگونه می توانند به فروش بیشتر شرکت ها کمک کنند؟
5 پاسخ
هرکسب و کاری برای بقا نیاز به مشتریان وفادار و راضی دارد و جلب رضایت مشتری و نگه داشتن مشتریان وفادار تاثیر بسزایی در فروش بیشتر و در نهایت موفقیت شرکتها دارد به همین دلیل نرم افزار crm برای پیاده سازی برنامه های فرو ش هر کسب و کار مورد نیاز می باشد و روش هایی که می تواند در این نرم افزار باعث فروش بیشتر شود شامل : ثبت مستند وسیستمی فرایند فروش ، یک گردش کار ثابت برای فروش ، پیش بینی و تصمیم گیری دقیق تر می باشد.
اولویت اول و آخر هر کسب و کاری، مشتری است. نرم افزارهای crm به ما کمک میکنند تا با شناخت مشتری، با نظرات و علایق و سلیقه آنها آشنا شویم و درصدد خلق و یا برآورده کردن خواسته های مشتریان تلاش کنیم. دراصل، با استفاده از نرم افزار های crm و اطلاعات دقیقی که این نرم افزارها در اختیار ما قرار میدهند، میتوانیم مشتریان فعلی را راضی نگه داریم و تعداد مشتریان احتمالی آینده را نیز افزایش دهیم.
اگر بخواهیم CRM در یک جمله تعریف کنیم : میتوانیم آن را سیستم مدیریت ارتباط با مشتریان بنامیم
که به بهبود روابط و در نتیجه فروش بیشتر می انجامد برای هر کسب و کار نگهداشتن مشتریانش بسیار لازم و حیاتی است که این امر میسر نمشود مگر با گسترش ارتباط با مشتریان و درک نیازهای واقعی آنان باشد از طریق سیستم CRM
با به اشتراک گذاشتن اطلاعات مشتریان در واحد فروش، تمامی کارشناسان می توانند تاریخچه کاملی از اطلاعات مشتریان را در دست داشته باشند و هر کارشناس فروش بدون پیش زمینه ای خاص بتواند با هر مشتری وارد مذاکره و شروع فرآیند فروش شوند. این امر موجب می شود تا سازمان به افراد و اطلاعات ذخیره شده در فایل های شخصی متکی نباشد.
فروش بیشتر با نرم افزار CRM به یکی از بدیهیات در کسب و کارها تبدیل شده است. اگر بخواهیم CRM را در یک جمله تعریف کنیم، می توانیم آن را سیستم مدیریت ارتباط با مشتریان بنامیم که به بهبود روابط و در نتیجه فروش بیشتر می انجامد. برای هر کسب و کار نگهداشتن مشتریانش بسیار لازم و حیاتی است که این امر میسر نمی شود، مگر با گسترش ارتباط با مشتریان و درک نیاز های واقعی آنان.
نرم افزارهای مختلف در حوزه crm با رصد دقیق اطلاعات مشتریان ، تحلیل و آنالیز خواسته های گوناگون مشتریانی که وجود دارند در سامانه دقیق ترین و بروز ترین اطلاعات را در اختیاز شرکتها جهت تنظیم برنامه های هدف آینده شرکتها فراهم میکنند .